‘De fysiotherapeuten zijn open en jullie zijn gesloten, hoe kan dat toch?’

Dat is een veel gehoorde opmerking de laatste tijd als wij weer een hele week patiënten moeten afbellen. Er is veel onbegrip over deze ongelijkheid. Veel patiënten met ernstige of chronische klachten kunnen niet bij ons terecht. Behandelingen zijn vaak al veel te lang uitgesteld. Ook aan mensen met vitale beroepen mogen wij geen, essentiële, zorg verlenen. Het is voor ons zeer frustrerend dat wij geen hulp mogen bieden op momenten dat deze zo hard nodig is.

Chiropractoren worden niet gekwalificeerd als medisch contactberoep en dat is de reden dat onze praktijken verplicht gesloten moeten blijven tijdens de lockdown. Wij staan niet vermeld op de lijst van de uitgezonderde contactberoepen. Er wordt voor ons dus géén uitzondering gemaakt.

Onze beroepsvereniging, de NCA, is continu in contact met de Belangenvereniging Patiënten Chiropractie en de Osteopathievereniging om in overleg te komen met de overheid om hier verandering in te krijgen. Op 14 januari is een motie ingediend in de Tweede Kamer die met ruime meerderheid is aangenomen. In deze motie wordt gesteld dat “chiropractie een belangrijk deel van de zorg is” en dat “veel mensen met ingrijpende fysieke klachten tijdens de lockdown niet terecht kunnen bij hun chiropractor of osteopaat”. Het is een zeer positieve ontwikkeling dat erkend wordt dat de volledige sluiting van chiropractie (en osteopathie) praktijken voor de patiënten een onhoudbare situatie is! Het niet kunnen uitvoeren van chiropractische behandelingen wordt als probleem erkend!

De volgende te maken stap is dat er overleg moet plaatsvinden om te bepalen welke hulp c.q. behandeling door chiropractoren en osteopaten wel mag plaats vinden tijdens de lockdown.

Hopelijk kunnen wij spoedig weer starten met behandelingen. Wij houden u op de hoogte.