Geschiedenis

De grondlegger van de chiropractie is Daniel David Palmer (1845 – 1913). Ruim 100 jaar terug kwam hij met de oorspronkelijke chiropractische theorie dat het functioneren van de wervelkolom invloed heeft op het functioneren van het zenuwstelsel en dus ook op de totale gezondheid. Zo legde hij verbanden tussen afwijkingen in de wervelkolom en bepaalde aandoeningen. Door het opheffen van deze stoornissen konden organen en weefsels weer beter gaan functioneren.

In 1897 richtte hij in Davenport, Iowa, USA, de ‘Palmer school of Chiropractic’ op. Zijn zoon Bartlett Joshua Palmer ging verder met het ontwikkelen van de ideeën van zijn vader. Hij deed veel wetenschappelijk onderzoek en werd de oprichter van de eerste chiropractische universiteit in de wereld in 1907.

Harvey Lillard was in 1895 de eerste patiënt in de geschiedenis van chiropractie . Hij werkte als conciërge bij D.D. Palmer en was al 17 jaar doof. Hij wist te vertellen dat hij tijdens een ongeluk iets had voelen kraken in zijn rug. Kort daarna werd hij bijna geheel doof. D.D. Palmer onderzocht de wervelkolom en vond een wervel die verschoven was. Hij legde de man op zijn buik en duwde kort en snel met zijn handen op de wervel en hoorde een zachte knak. En Harvey kon weer horen!!! Palmer dacht dat hij het middel tegen doofheid had gevonden. Vele dove patiënten kwamen voor een behandeling – echter zonder resultaat. Wat hij wel had ontdekt waren bepaalde relaties tussen klachten en probleemgebieden in de wervelkolom.

Chiropractie heeft in Nederland nog geen wettelijk beschermde status zoals in veel andere landen wel het geval is (VS, België, Engeland, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland). Chiropractie valt daarom in Nederland onder de alternatieve geneeswijzen. In 1968 kwam in Nederland de eerste chiropractor.

XXX

Chiropractie Deurne Vlierden Lillard Palmer Palmer

© 2024 Copyright | Chiropractie Deurne