Hernia
Het woord hernia betekent letterlijk breuk. De volledige term van deze aandoening luidt Hernia Nuclei Pulposi (HNP), oftewel breuk van de tussenwervelschijf. Tussen elke twee wervels in de rug bevindt zich een tussenwervelschijf. Deze maakt bewegingen mogelijk en zorgt voor schokdemping. Een tussenwervelschijf bestaat uit kraakbeenringen met een geleiachtige kern. Bij een HNP treedt een zwakke plek op in deze ringen waardoor de zachte kern uitpuilt. Deze uitpuiling kan drukken op een zenuw, wat de functie van de zenuw verstoort. Een hernia is niet te zien op een röntgenfoto. Een hernia is goed aan te tonen met een CT- of MRI-scan.
Oorzaken
Een hernia ontstaat doordat de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van de wervelkolom af en worden schokken minder goed gedempt. Dit heeft tot gevolg dat er minuscule scheurtjes ontstaan in de kraakbeenringen. Hierdoor kan de zachte kern gaan uitpuilen. De meeste hernia’s komen voor op een leeftijd tussen 20 en 45 jaar.
Factoren die dit kunnen bevorderen zijn:
- zeer geringe standsveranderingen van een wervel hebben invloed op de omliggende wervels en tussenwervelschijven waardoor deze extra worden belast. Dit verhoogt de kans op beschadigingen van de ringen van de tussenwervelschijf
- verkeerde lichaamshouding of langdurig dezelfde (slechte) houding (zitten)
- langdurig slecht bewegen (zwaar tillen)
- trauma, dit kan een acute hernia veroorzaken
Symptomen
HNP kan voorkomen in onderrug, nek of bovenrug (zeer zelden).
De druk van de uitpuiling op de zenuwbanen kan diverse klachten veroorzaken:
- pijn in de rug
- pijn in een been, men is bij beenklachten vaak bang voor een hernia maar in slechts 10% van de gevallen is een hernia de oorzaak
- pijn in schouder of arm
- tintelingen
- doof gevoel of gevoelloosheid
- vermindering van spierkracht in arm of been (bijvoorbeeld klapvoet)
- verlies van controle over blaas of darmen
Een hernia kan ook zonder symptomen voorkomen!
Behandeling
De meeste hernia klachten zijn goed door een chiropractor te behandelen. Daardoor kan een operatie in veel gevallen worden voorkomen. Het doel van een chiropractische behandeling is het wegnemen van de oorzaak van de klachten. De chiropractor maakt bij de behandeling gebruik van specifieke druktechnieken. Hiermee wordt de beweeglijkheid en de soepelheid van de wervelkolom en gewrichten bevorderd. Op deze manier worden blokkades en storingen opgeheven zodat zenuwen, wervels en spieren weer normaal gaan functioneren. Vaak zal de chiropractor ook tractie toepassen om de tussenwervelruimte te vergroten waardoor de uitstulping van de tussenwervelschijf minder op de zenuw kan drukken. Ook de pijn zal hierdoor verminderen. De behandeling zelf is zelden pijnlijk en geeft vaak op korte termijn al verlichting.
Het voortzetten van de behandelingen is van groot belang om het resultaat voor langere tijd te behouden en recidief van klachten te voorkomen.