Lage rugklachten
Lage rugklachten komen vaak voor. Bijna iedereen, zo’n 80% van de mensen, heeft er wel eens last van. We spreken van lage rugklachten bij problemen in de onderste vijf wervels, de lendenwervels. De hele wervelkolom steunt op het bekken. Problemen in het bekken kunnen ook lage rugklachten veroorzaken.
Hoewel rugpijn plotseling kan beginnen, ontstaan de problemen meestal geleidelijk. Door een langdurig verkeerde houding, eenzijdige bewegingen of te weinig lichaamsbeweging neemt de conditie van de rug steeds meer af. De rug wordt steeds kwetsbaarder waardoor het er bij een bepaalde beweging ineens ‘inschiet’. Dit is dan de spreekwoordelijk ‘druppel die de emmer doet overlopen’. Dit wordt ‘spit’ genoemd, de medische term is lumbago.
Oorzaak
Lage rugklachten kunnen ‘plots’ ontstaan door:
- vertillen of een verkeerde beweging
- vallen
- een (verkeers) ongeluk
- tocht en kou???
Lage rugklachten kunnen ook geleidelijk ontstaan door:
- verkeerde houding bij staan of zitten
- te weinig lichaamsbeweging
- veel tillen of bukken
- overbelasting
- overgewicht
- zwangerschap
- ouderdom
Lage rugklachten kunnen ook ontstaan door:
- verkeerde stand of het ‘vastzitten’ van een of meer rugwervels – spanning in de onderrug
Symptomen
- stijve rug
- pijn of pijnscheuten
- tintelend of prikkelend gevoel
- doof gevoel
- constante pijn op een vaste plek
- pijn meer verspreid over rug, billen of benen
- scheefstand van de rug
Behandeling
Het doel van een chiropractische behandeling is het wegnemen van de oorzaak van de klachten. De chiropractor maakt bij de behandeling gebruik van specifieke druktechnieken. Hiermee wordt de beweeglijkheid en de soepelheid van de wervelkolom en gewrichten bevorderd. Op deze manier worden blokkades en storingen opgeheven zodat zenuwen, wervels en spieren weer normaal gaan functioneren. Ook de pijn zal hierdoor verminderen. De behandeling zelf is zelden pijnlijk en geeft vaak op korte termijn al verlichting.
Adviezen over houding en beweging, het geven van oefeningen en advies over voeding kunnen deel uitmaken van de behandeling.
Het voortzetten van de behandelingen is van groot belang om het resultaat voor langere tijd te behouden en recidief van klachten te voorkomen.